Унгария

Вашата оценка 4.5 от 2 гласа
Изберете курорт:
         
В родината на конниците и степите
Къпането в обществените бани, като баня „Гелерт“ с нейния чуден интериор, е обичай, останал от турците, под чиято власт някога са били унгарците.

Вечната жажда за свобода
В историята на този народ, чийто стремеж за свобода често е поставян на изпитание, войните, бунтовете и нашествията са нещо обичайно. Днес обаче за унгарците е ударил часът на мира и демокрацията.
За унгарците свободата е била винаги най-висшето благо. На 11 септември 1989 г. Гюла, Хорн, министър на външните работи през този период, доказва смелостта си, като отваря пръв в Източна Европа границите на страната си на Запад.
От стари времена унгарците са принудени да се противопоставят на чуждоземни нашественици. Още през 1526 г. по-голямата част на страната попада под османска власт. След освобождаването си от турско иго (1699 г.) Унгария става част от Хабсбургската империя. Едва след падането на Австроунгарската империя Унгария става независима, но губи две трети от територията си в полза на новите съседни държави.
През 1946 г. унгарската държава получава независимост, но влиза в сферата на влияние на СССР, като става една от държавите от комунистическия блок. Три години по-късно е обявена за народна република.
1956 г. преминава под знака на бунта срещу комунистическата власт. Танкове и съветски военни части потушават усилията на унгарците да си върнат свободата. Въпреки това, Унгария никога не е била завладяна напълно от догмите на марксизма, както се е случва в съседните страни от Източния блок. През 60-те години се появява изразът „комунистически гулаш“. Още оттогава в Унгария се въвеждат елементи на пазарната икономика.

Унгария заема по-голямата част от Унгарската равнина, наречена още Панонска равнина. Около две трети от площта на страната е заета от равнини. Те не надвишават 200 м надморска височина и са обградени от хълмисти пространства и ниски планини, някои от които са продължение на Карпатите – на север и на изток. Дунав пресича Унгария от север на юг и разделя страната на две. Разположена на двата бряга на реката, Будапеща – столицата на Унгария – с право се смята за един от най-красивите градове в Европа. Оттук някога минават големите търговски пътища и Великото преселение на народите, а сега тук се намира един от най-важните комуникационни възли на континента.

Дунавската перла
Страната на маджарите, както сами се наричат унгарци, се простира на изток и на запад от Дунав.
На пръв поглед Унгария изглежда равнинна страна с обширни пасища, сред които само тук-там се издигат ниски хълмове.
Ако се вгледаме по-внимателно, сред монотонния релеф можем да различим няколко характерни области. Голямата Унгарска равнина (Алфьолд), която се простира на изток от Дунав и заема почти половината от площта на страната, е плодотворен алувиален район, набразден от реки, идващи от Карпатите. На унгарски тези обширни поля се наричат „муста“, т.е. „муста земя“. В самотните ферми, разпръснати из „пуста“-та, живеят земеделци и пастири, сред които все още се срещат тиmичните унгарски конници, потомци на степните жители номади, които се занимавали с отглеждане на коне. Туристите се възхищават на несравнимото умение, с което те яздят в Националния парк „Хортобад“.
На север „пуста“-та е оградена от Северните средни планини (Фелфьолд), съставени от три планински вериги: Земплен, Матра и Бюк.
Третата част на страната, разположена на запад от Дунав, са Трансдунавските средни планини, които завършват на северозапад с планинския масив Бакон. В полите му се намира най-голямото езеро в Унгария – Балатон. Това „унгарско море“ (с площ 600 км2 и дължина 78 км) е любимо място за отдих на туристи от цяла Европа от повече от сто години. Плодородната почва и топлият климат създават отлични условия за отглеждане на лози.
Рибарските кули се намират в Буда, на десния бряг на Дунав, и са част от средновековните укрепления, които заобикалят някога Стария град. До 1873 г. Буда и Пеща, които днес съставят столицата на Унгария, съществуват като самостоятелни градове.

Накратко
Официално наименование: Република Унгария
Административно деление: 19 области и една столична област
Столица: Будапеща
Език: унгарски (98,5%)
Парична единица: форнит
Религия: католици (67,5), протестанти (22%)
Най-големи градове: Дебрецен, Дьор, Мишколиц, Печ, Сегед, Секешфехервар, Солнок
Най-големи езера: Балатон (592 км2), Нойзидлер
Най-големи реки: Дунав, Драва, Тиса
Планински масиви: Бакони, Бюк, Матра
Основно международно летище: „Ферихед“ (Будапеща)

Статистика
Площ: 93 032 км2
Население: 10,6 млн. жит. (93% унгарци)
Гъстота на населението: 108 жит./км2
Градско население: 65%
Най-висок връх: Кекеш 1015 м (в масива Матра)
Най-ниска точка: 78 м (близо до Сегед)

Забележителности
Будапеща (Буда: Крепостният хълм; Пеща: сградата на Парламента, музеите, остров Маргит), меандрите на Дунав (Сентендре, Вишеград, Естергом), Западна Унгария (Шопрон, Кьошег), Балатон, Печ, Националният парк „Хортобад“, токайските лозя.


Икономика
Промишленост: машиностроителна, химическа, електронна, автомобилостроене.
Полезни изкопаеми: боксит, кафяви въглища.
Селско стопанство: лозарство, отглеждане на царевица, пшеница, свиневъдство.

Интересни факти
На 1 януари 1988 г. унгарците получават правото да пътуват свободно през граница.
Невъзможно е да си представим унгарската кухня без червен пипер. Червеният пипер принадлежи към семейство Solanaceae (Каротофови). След като се изсуши на слънце и се стрие, се използва като много люта подправка, благодарение на която хранителните продукти добиват изключително пикантен вкус.
През 1987 г. ЮНЕСКО решава да включи две унгарски забележителности в списъка на Световното културно наследство – района на замъка в Буда на двата бряга на Дунав и етнографското селище Холакьо.
В Европа унгарският език показва най-много сходства с финския. Двата езика принадлежат към угро-финското езиково семейство.

Климат
Умерен континентален климат. Средната годишна температура е 10oC. Най-високата регистрирана температура: 36,7oC в Будапеща. В Будапеща има големи температурни разлики в зависимост от сезона: средната температура през януари е -2,1oC, а през юли 21,2oC. Незначителни количества валежи.